Den Helder…meest gebombardeerde stad van Nederland

Grote luchtaanvallen op Rotterdam, Den Haag of Nijmegen zitten in het collectief geheugen. Velen denken dat Rotterdam het zwaarst is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat Den Helder een groter lijden heeft ondergaan, is bij weinigen bekend. Meer dan 160 bommen vielen er op de stad, bijna tweehonderd mensen lieten hierbij het leven. Stichting Erfgoed ziet een groot belang om aandacht te vestigen op de Helderse oorlogsgeschiedenis en is initiatiefnemer van het evenement “Den Helder meest gebombardeerde stad van Nederland”. De gehele maand mei zal in het teken staan van activiteiten rondom het verhaal van de stad in oorlogstijd.

Aanleiding

Op 19 februari is het 80 jaar geleden dat het grote bombardement op Willemsoord plaatsvond. Hierbij lieten tientallen Wervianen en meer dan 10 burgers het leven. Om hier aandacht aan te geven was op 19 februari 2023 een herdenking georganiseerd voor nabestaanden. De organisatie van deze herdenking heeft Stichting Erfgoed Den Helder geïnspireerd om dit onderwerp verder uit te werken in een publiekelijk evenement en activiteiten te organiseren rondom dit thema.

 

Een van de onderdelen is een historische wandeltocht met audiotour, met een daaraan gekoppelde website langs vele locaties in de binnenstad en op Willemsoord. De tocht vertelt het verhaal van de vele bombardementen op de stad en geeft beeld van het verleden en heden op diverse plaatsen. De ravages van de bombardementen worden zichtbaar.

Daarnaast is er de hele maand mei een breed programma, dat wordt opgesteld met diverse partijen. Er worden diverse lezingen gehouden, rondleidingen georganiseerd, Zevenskoop gaat een film draaien. Er zijn kleine exposities, een fotoworkshop, een educatief programma voor de oudste leerlingen van de basisscholen en Woningstichting Den Helder geeft een architectuurlezing over de wederopbouw van de stad na de oorlog.

Het evenement loopt door tot de landelijke Bunkerdag, in het eerst weekeinde van juni. Dan zal er ook een rondleiding zijn op Willemsoord langs de bunkers en één bunker wordt zelf speciaal voor dat weekend opengesteld. Een uniek kijkje in de geschiedenis wat eerder nog niet mogelijk was.

Eind april gaat de website www.bombardementenopdenhelder.nl online. Hier vind je alle informatie over het evenement en kun je de audiotour te vinden.

Dit evenement is onder andere mogelijk gemaakt door gemeente Den Helder en Stichting Ondernemen aan Zee en Willemsoord BV.

 

 

Den Helder…meest gebombardeerde stad van Nederland

Datum activiteit

De hele maand mei

Locatie

In Den Helder