Interactieve expositie

Ontdek wat de Duitse soldaat zoal deed in Den Helder, hoe het is om ermee samen te leven. Maar ook de verwoestingen in de oorlog door de vele bombardementen. Kijk mee over de schouder van een Duitse genie; waarom werd de Atlantikwall gebouwd? Heel Den Helder werd Spergebied. Rond de verboden plekken liggen mijnen en prikkeldraad. Oud Den Helder en de huizen rond de grachten werd hiervoor gesloopt. Den Helder verliest haar verleden. Het verhaal gaat verder met spion Wijga en een geallieerde officier legt uit hoe de Atlantikwall werd doorbroken. Na de oorlog wordt niet omgekeken, maar vooruit. De stad wordt opnieuw opgebouwd. In de expositie zijn ook indrukwekkende films en verhalen van ooggetuigen te zien en te horen.

De Atlantikwall

Na de verovering van West-Europa versterkten de Duitse legers de kust met batterijen. Aanvankelijk waren dit open batterijen. Na de inval in Rusland in 1941 wilde de Duitse legerleiding troepen vrijmaken voor het oostfront. Om de kust met minder troepen te kunnen verdedigen, werd een bunkerbouwprogramma opgezet onder de naam Neue Westwall. Later werd dit bekend onder de propagandistische naam Atlantikwall. Het Atlantikwall Centrum geeft een overzicht van de steunpunten van de Noordkaap tot aan Biarritz. Ook de organisatie van dit enorme bouwprogramma wordt toegelicht.

Waddengebied in oorlog

Waaruit bestond de Atlantikwall in het Waddengebied? Waarvoor werd hij gebruikt? En wat betekende de aanleg voor de bewoners van het gebied? Dit deel van de tentoonstelling gaat in op de bunkers langs de waddenkust en in het bijzonder op de tien locaties die toegankelijk en beleefbaar zijn gemaakt voor bezoekers. Met ‘cliffhangers’ worden bezoekers uitgenodigd deze locaties te bezoeken om kennis te nemen van het vervolg van het verhaal.

Oorlogsherinneringen in Den Helder

Den Helder heeft zwaar geleden onder de oorlog en de aanleg van de Atlantikwall. Grote delen van de stad zijn gesloopt voor een vrij schootsveld. Andere delen zijn verwoest door de geallieerde bombardementen. In het huidige Den Helder kan de bezoeker nog veel restanten van de Atlantikwall terugvinden. Op verschillende plekken zijn nog bunkers aanwezig. Deze kunnen vanuit het Atlantikwall Centrum worden bezocht. Een aantal van de aspecten uit de bezettingsperiode worden nader belicht in de expositie en opnieuw verteld door ooggetuigen.

De expositie is tot stand gekomen dankzij Platvorm, NMF Erfgoedadvies en voorwerpen uit de collectie van de Stichting Erfgoed Den Helder.

Interactieve expositie

Datum activiteit

Gedurende openingstijden

Locatie

Atlantikwall Centrum Huisduinen