Historie gebouw

Jarenlang was het Administratiegebouw in Huisduinen, gebouwd door de Duitse bezetter, een omstreden herinnering aan het oorlogsverleden van de stad Den Helder. Maar nu deze zwarte bladzijde steeds verder achter ons ligt, komen er nieuwe impulsen om de herinnering aan de betekenisvolle periode in onze geschiedenis levend te houden.

Opvallend gebouw

Honderd procent bewijs is er niet voor, maar de restanten van het gebouw vertonen de signatuur van Albert Speer, de rijksbouwmeester van Hitler.  Het gebouw was onderdeel van een groter complex, het zg Marine Artillerie Zeugamt, waar onderhoud werd gepleegd aan geschut. Het pand werd in 1942 in gebruik genomen als Administratiegebouw. Het is een opvallend gebouw in neoclassicistische bouwstijl maar na de oorlog is het in vergetelheid geraakt. Het terrein en het gebouw vervielen en in 2009 werd het ook nog eens grotendeels door brand verwoest.

Het Administratiegebouw, in de volksmond het “Casino”, werd in 1942 gebouwd voor het onderbrengen van de Duitse Marine in Den Helder. Het embleem van de artillerie is nog altijd aanwezig op de gevel van de nabijgelegen onderhoudswerkplaats. De monumentale, Neo-classicistische stijl is kenmerkend voor het Derde Rijk en verwijst duidelijk naar ontwerpen van de architect van het Derde Rijk, Albert Speer.

 

 

In Nederland is deze bouwstijl erg bijzonder. De Duitse bezetter zetten namelijk meestal gebouwen neer die pasten in de landelijke bouwstijl om vanuit de lucht niet herkend te worden door vijandelijke vliegtuigen. Mogelijk is in dit geval voor een statige uitstraling gekozen omdat het gebouw ook een officiersmess was. Na de oorlog werden de gebouwen tot 1992 gebruikt door zowel de Artillerie van de Koninklijke Landmacht , als die van de Koninklijke Marine.

Na 1992 kwam het complex leeg te staan en is de onderhoudswerkplaats nog enkele jaren in gebruik geweest bij de kunstenaar Ruud van de Wint

De voormalige Stichting Stelling Den Helder beijverde zich al sinds 2001 om het administratiegebouw een passende functie te geven. Met de realisatie van het Atlantikwall Centrum is daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

Het administratiegebouw, de werkplaats en het poortgebouw zijn Rijksmonument sinds 21 november 1997.