Herdenking 15 augustus – de capitulatie van Japan na WOII

Op 15 augustus zal in Den Helder herdacht worden dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten. Daarmee kwam er een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Bij de landelijke herdenking wordt daarbij spekkoek gegeten. Spekkoek staat symbool voor de Indische cultuur. Bezoek je op maandag 15 augustus het Atlantikwall Centrum? Dan krijg je gratis een kopje thee of koffie met spekkoek erbij.

Op 15 augustus is er ook een officiële herdenking om 11:00 uur. Deze zal plaatsvinden bij het monument ‘Voor hen die vielen’ op de ronde bij de Vijfsprong, vlak bij het station.
Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot zal het signaal Taptoe ten gehore worden gebracht. Het Atlantikwall Centrum opent op maandag de deuren om 12:00 uur, je kunt na de herdenking op visite komen op Huisduinen.

Wij gedenken hen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting en de tijd van geweld en onzekerheid, het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt. Pas langzamerhand kwamen en komen de verhalen los.