Bunkerdag- in Den Helder & het Atlantikwall Centrum zaterdag 3 juni

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op Bunkerdag zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open! Ook in Den Helder zijn een aantal bunkers open en het Atlantikwall Centrum geeft deze dag rondleidingen door de schuilkelder van het administratiegebouw. Op Willemsoord is een rondleiding langs de bunkers.

Rondleiding in de schuilkelder van het Atlantikwall Centrum

Met een gids gaat een groep van maximaal 15 personen de schuilkelder in, onder het oude administratiegebouw. De schuilkelder is nog in oude staat na gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse Marine tot de jaren 90. Daarna heeft dit gebouw leeg gestaan zonder functie tot de opening van het Atlantikwall Centrum in 2019. Vanaf 11.00 uur is er elk uur een rondleiding.

Rondleiding bunkers Willemsoord

Tijdens Bunkerdag organiseert Stichting Erfgoed Den Helder een rondleiding langs de bunkers op Willemsoord. Wat vele mensen niet weten is dat Den Helder de meest gebombardeerde stad is van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met ruim 160 bombardementen werd Den Helder in puin gelegd, vertrokken vele inwoners en werd Den Helder het een spookstad. Den Helder met zijn marinehaven, was voor alle strijdende partijen een belangrijk doelwit. In de Meidagen van 1940 voor de Duitsers, later voor de geallieerden. Een van de belangrijkste doelwitten was de Rijkswerf op Willemsoord. Er waren dan ook vele bunkers waarin de mensen die daar werkten schuilden tijdens de bombardementen. Er zijn nu nog maar een paar bunkers over.

Tijdens de rondleiding bezoek je alle resterende bunkers en krijg je van alles te horen over de Rijkswerf, de bunkers en de mensen die op Willemsoord werkten. Eén van deze bunkers wordt speciaal opengesteld tijdens Bunkerdag. De rondleiding start om 10.00 uur en eindigt om 11.30 uur. Je kunt je aanmelden voor deze rondleiding door te mailen naar: i@informatiecentrumdenhelder.nl.

Ga voor het gehele programma naar www.bunkerdag.nl.

Bunkerdag- in Den Helder & het Atlantikwall Centrum zaterdag 3 juni